Şark Köşesi Minderleri
Şark Köşesi Minderleri özel olarak üretilmektedir.
Osmanlı dönemi şark köşesi
Şark köşesi kelimesinin kökenine baktığımızda Arapça kökenli olduğu görülmektedir. Bizim dilimizde ise şark kelime manası doğu anlamındadır. Günümüzde şark köşesi tabiri oldukça çok kullanılmaktadır. Şark köşesi denildiğinde oturulan yer anlamı kastediliyor. Ancak doğrusu sadece oturulan yer o sedirlerin olması demek değildir. Bir yeri şark köşesi şeklinde düzenlemek demek oturma grubu olarak sedirlerin seçilmesi demektir evet ama sadece bu kadar değildir. Aynı zamanda kullanılan zemin kullanılan aksesuarlarda şark kültürüne hakim olmalıdır. Osmanlı dönemi kültürü esintili eşyalara sahip olmak günümüzün yeni akımıdır. Evlerindeki mobilyaları Osmanlı sediri ile değiştirmek isteyen kişilerin sayısı oldukça fazladır.
Osmanlıdan bizlere kalan en güzel miraslardan bir tanesi misafirperverliktir. Osmanlı döneminde misafirler bu rahat sedirlerde ağırlanırlarmış. Günümüz de de evlerinde şark köşesi oluşturmak ve misafirler ile rahat sedirlerde güzel dostlukların devamı olan muhabbetleri sürdürme hakimdir. Kişiler evlerinde şark odası istemenin yanı sıra iş yeri sahipleri de bu Osmanlı kültünde yer alan sedirleri kullanmaktadırlar.
Özellikle yabancı turistlerin oldukça dikkatini çekmektedir Osmanlı sedirleri. Şark köşesi şeklindeki dizayna sahip mekanlar daha çok rağbet görmektedir. Bunun nedeni gelen kişilere yöresel kültüre özgü bir alan sağlıyor oluşlarıdır. Modern olarak planlanan mekanlarda ilgi çekici bir şey olmaz.
Çünkü bu modern konsept dünyanın her yerinde karşılaşılabilecek mekanlarla aynıdır. Oysa Osmanlı sediri olan ve kültürel mirasın izlerini taşıyan şark köşeleri sadece burada bu topraklarda bulabilecekleri bir önemdir. Eski dönemlerde masa ve sandalyeler tercih edilmez yemekler yerde yenilir imiş.
Bu nedenden dolayı da oturma alanları yere yakın tasarlanmaktadır. Bu oturma yerlerine divan ismi de verilmektedir. Şark köşesi oluşturulmak istendiğinde yere yakın olarak tasarlanan divanlar kullanılır. Şark köşesi ya L ya da U şeklinde tasarlanır. Genellikle odanın duvarlarını kaplayacak şekilde yapılır. Divanlar normalde yere yakın olmalıdır. Ancak tercihe göre yüksek sedirlerde tercih edilebilir.
Şark Köşesi Minder Modelleri
Bu yüksek sedirlerde oldukça iyi gözükmektedir. Desen olarak otantik desenler tercih edilir. Bu kumaşın deseni ve rengi kişinin isteğine göre değişebilmektedir. Oturulan yerde sırtın dayandığı yer kadar rahat olmalıdır. Bunun için seçilen malzemelerin kalitesi de bu rahatlığı sağlamaktadır.
Sedirlerin iskeleti ahşaptan yapılmaktadır. Bu ahşabın kalitesi de isteğe ve bütçeye göre değişebilmektedir. Ahşap kısımda bulunan oymalar el işçiliği ile yapılmaktadır. Bu nedenle de el emeği olmasından kaynaklı fiyatta değişiklik olmaktadır. Aksesuarlarda bu kültüre hakim olmalıdır demiştik en başta.
Bu nedenle de duvarlara şamdanlar asılır, kilimler kullanılır aydınlatma gaz lambaları ile sağlanır. Yerde ise halı olarak el ile dokunmuş özel motifli bir halı serilmelidir. Yine bu halinin deseni Osmanlı kültürünü yansıtmaktadır.
Şark köşesinin içeceği tabiki de Türk kahvesidir. Ama bu Türk kahvesi bakır cezvede pişmelidir ve Osmanlı dönemine özgü kahve fincanları ile servis edilmelidir. Yanına Türk lokumu, şerbet ve su koyulmalıdır. Aynı zamanda nargilede şark köşesinin olmazsa olmazlarındandır. Kullanılmasa bile aksesuar olarak orada bulunmalıdır.
Yine dekorda rahle kesinlikle olmalıdır. Sehpalar ise ahşap oymaları bulunan modelden olmalıdır. Geçmişin esintilerini günümüze taşımak için en güzel yollardan bir tanesi bu şark köşeleridir. Günümüzde kullanım açısından daha modernize edilmiş ve fonksiyonel açısından kullanım kolaylığı sağlayan modeller mevcuttur. Sizler aklınızda olan modeli söyleyerek ya da bizim modellerimize göz atarak istediğiniz modeli bulabilirsiniz. Şark köşenizi ya da şark odanızı sizin için hazır hale getirelim ve teslim edelim. Bunun için bizleri ziyaret etmenizi bekliyoruz.